.

Energiepremie €200 stookolie Update april 2022

 

Wat weten we al over de Mazoutcheque? 

De regering nam in het kader van de energiecrisis een aantal maatregelen om de impact op het budget van de burger te beperken. Eén hiervan is de Mazoutcheque. Er was en is echter veel onduidelijkheid over deze maatregel. Wij krijgen hier dan ook heel wat vragen over. Mensen willen weten wanneer ze hun cheque krijgen? Bij wie vragen ze de cheque aan en hoe?

Hieronder reeds een samenvatting van hetgeen we nu al weten. En dat in afwachting van het moment waarop de overheid de praktische kant van de Mazoutcheque helemaal heeft uitgewerkt. Dit komt dan in een wet die in de zomer zal worden gepubliceerd. Het voorontwerp van deze wet werd al op vrijdag 1 april 2022 in de ministerraad in eerste lezing goedgekeurd.

 

De Mazoutcheque, wat is dat precies? En wat is het bedrag?

 • Het gaat om een cheque van 200 euro voor huishoudens die verwarmen met stookolie.
 • Deze cheque is een eenmalige en forfaitaire premie. Dat wil zeggen dat het een vast bepaald bedrag is (200 euro dus) dat u in één keer zal ontvangen op uw bankrekening.
 • U krijgt de 200 euro gestort indien er tussen 15 november 2021 en 15 november 2022 minstens één keer stookolie werd geleverd. Bij meer dan één levering in die periode krijgt u toch maar eenmalig de mazoutcheque.
 • Oorspronkelijk zou het gaan om het volledige jaar 2022. Maar dat werd aangepast in het wetsvoorstel. Dat heeft te maken met budgettaire overwegingen eigen aan de boekhouding van de Staat.

Voor wie is de Mazoutcheque?
 

 • De premie wordt enkel toegekend aan ‘natuurlijke personen’ die gedomicilieerd zijn op het adres waar de levering van stookolie tussen 15 november 2021 en 15 november 2022 plaatsvindt.
 • Het domicilie in kwestie moet een eengezinswoning of een appartement zijn. Er wordt één enkele cheque uitgereikt per gezin gedomicilieerd op het leveringsadres.
 • Het gaat dus om natuurlijke personen en domicilies. De premie is met andere woorden niet bestemd voor rechtspersonen (juridische entiteiten zoals bijvoorbeeld bedrijven en andere vennootschappen) en kan ook niet gebruikt worden voor een mazoutlevering bij een tweede verblijf.

Hoe kan u de Mazoutcheque aanvragen?
 

 • De federale overheidsdienst (FOD Economie) ontwikkelt momenteel een online aanvraagmodule en zal zorgen voor informatie over de aanvraagprocedure.
 • Mensen die geen internettoegang hebben of niet goed kunnen werken met internet, zullen bij ons (leverancier) een papieren aanvraagformulier kunnen vragen. Wij krijgen deze formulieren na de publicatie van de Mazoutcheque-wet in het Staatsblad, waarschijnlijk in de loop van de zomer. De FOD Economie zal hiervoor het nodige doen. Als u het formulier ingevuld heeft, moet u het aangetekend opsturen naar de bevoegde instanties.
 • Wil u de Mazoutchequepremie aanvragen? Dan zal u bij de aanvraag een kopie van de factuur, het bewijs van betaling van die factuur via uw rekeningnummer en uw rijksregisternummer moeten voorleggen. Wij raden daarom dus aan om alle facturen en betalingsbewijzen van recente leveringen goed bij te houden. Wanneer de Mazoutcheque-wet in het Staatsblad is gepubliceerd (zomer 2022) en wanneer de aanvraagmodule online beschikbaar is, heeft u alles bij de hand om uw aanvraag voor een financiële tussenkomst in te dienen.
 • U kan de premie pas aanvragen nadat een levering plaatsvond (tussen 15 november 2021 en 15 november 2022).

Wie betaalt de premie uit?
 

 • De medewerkers van de FOD Economie zullen de (online) ingediende aanvragen controleren en instaan voor de uitbetaling.
 • Om te checken dat een aanvraag helemaal volgens de regels is, kan de FOD Economie aan de stookolieverdeler vragen om bepaalde gegevens te bevestigen.
 • De stookolieverdeler kan de premie van 200 euro zelf niet in mindering brengen van de factuur en de klant kan het bedrag ook niet afhouden van de betaling van de leveringsfactuur.
 

Bron: De Mazoutcheque: we proberen uw klanten zo goed mogelijk te informeren (informazout.be)

Interesse in onze acties en tips?

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief :

Openingsuren kantoor
Ma-Vr 8 - 18u
         Bel ons   +32 (0)89 70 25 61            

kwaliteits mazout en tankstation
Als vrije, onafhankelijke brandstoffenverdeler in
Belgisch Limburg, engageren wij ons om hoogwaardige
producten te leveren aan scherpe tarieven, 
gecombineerd met een kwaliteitsvolle
dienstverlening en stipte service.

Ons familiebedrijf staat al sinds 1965 garant voor
een grote flexibiliteit en persoonlijke service!